ΕΣΠΑ Σύνδεση Μελών 4Schools

Το άγχος του αποχωρισμού!

Οι πρώτες ημέρες στο σχολείο μπορεί να φανούν δύσκολες για ένα παιδί αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουν όλα τα παιδάκια, άλλα σε μικρότερη ένταση και άλλα σε μεγαλύτερη. Κάποια παιδάκια κλαίνε και άλλα φωνάζουν “Μαμά μη μ’ αφήνεις!”, αλλά η αντίδραση αυτή δεν πρέπει να σας ανησυχεί!
Ο φόβος για το άγνωστο είναι αυτό που τους δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια, καθώς βρίσκονται σε ένα καινούργιο περιβάλλον με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένα και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν.

 Tips για να κάνετε τον αποχωρισμό πιο εύκολο!

Το σημαντικότερο βήμα σε όλη τη διαδικασία προσαρμογής του παιδιού σας στο νέο του περιβάλλον είναι η δική σας αισιόδοξη και χαρούμενη στάση, αλλά και αποφασιστικότητα. Όταν οι γονείς είναι ανήσυχοι και αγχωμένοι, τα παιδιά το διαισθάνονται. Δείξτε εμπιστοσύνη και προετοιμάστε το παιδί σας ενθαρρύνοντας το, γνωρίζοντας οτι ο αποχωρισμός βοηθά το παιδάκι σας να κοινωνικοποιηθεί, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του και να αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Περιγράψτε στο παιδάκι σας το περιβάλλον του σχολείου και πως θα είναι η ζωή του εκεί. Τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα καινούργια κόλπα που θα μάθουν. Τα τραγούδια και τους περίεργους χορούς, αλλά και τους καινούργιους φίλους που θα κάνουν.

Κάντε πρόβα στο σπίτι! Διαλέξτε τα αγαπημένα του λούτρινα ζωάκια και μπείτε στο ρόλο. Για παράδειγμα: Tο μικρό αρκουδάκι αποχαιρετά τη μαμά αρκούδα και πηγαίνει σχολείο μαζί με τους φίλους του. Εκεί παίζει και τραγουδάει με τους φίλους του, τρώει, ξεκουράζεται για λίγο, συνεχίζει το παιχνίδι και την εξερεύνηση και αργότερα επιστρέφει πάλι στη μαμά του.
Δώστε του να πάρει μαζί ένα αγαπημένο παιχνίδι ή λούτρινο ζωάκι. Για μερικά παιδιά λειτουργεί ενθαρρυντικά και σε άλλα προσφέρει ανακούφιση.

Φτάνοντας η ώρα του αποχωρισμού, αποφύγετε συναισθηματικές εκφράσεις όπως “Θα μου λείψεις” και ανταποκριθείτε στο κλάμα ως κάτι φυσιολογικό. Μετριάστε την ανησυχία του, υπενθυμίστε του οτι θα επιστρέψει σύντομα σπίτι και διαβεβαιώστε το παιδάκι σας για την αγάπη σας. Μην καθυστερείτε τον αποχωρισμό, καθώς κάτι τέτοιο συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση αντί να τη διευκολύνει.

Το κάθε παιδί είναι, για εμάς, μια μοναδική ιστοριούλα! Με την εμπειρία που διαθέτουμε και την αμέριστη αγάπη μας για τα παιδιά, ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε κάθε παιδί ξεχωριστά, ψηλαφίζουμε τις ανάγκες του και του δίνουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να νιώσει ασφάλεια και αγάπη, κάνοντας την προσαρμογή του στο σχολείο μια χαρούμενη εμπειρία, γεμάτη από ευχάριστες δραστηριότητες και πολύ παιχνίδι!

Καλή σχολική χρονιά!