ΕΣΠΑ Σύνδεση Μελών 4Schools

Το άγχος του αποχωρισμού!

Ο παιδικός σταθμός και η είσοδος του παιδιού στην μικρογραφία της ζωής…

Ένας σημαντικός αποχωρισμός, συμβαίνει με την πρώτη μέρα του σχολείου. Για ένα παιδί η εμπειρία του σχολείου και της δασκάλας είναι κάτι άγνωστο και φυσιολογικά αρκετό για να του προκαλέσει έντονη ανησυχία.

 

Η προετοιμασία…!

Το σημαντικότερο στη διαδικασία του αποχωρισμού είναι οι γονείς να είναι αποφασισμένοι ότι ήρθε η ώρα να πάει το παιδί τους στο σχολείο, να αποβάλλουν τις συνήθεις ενοχές, να του δείξουν εμπιστοσύνη, να το προετοιμάσουν και να το ενθαρρύνουν για τη νέα κατάσταση, γνωρίζοντας ότι ο αποχωρισμός βοηθά το παιδί να μεγαλώσει.

 

Τα βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε, σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς του σταθμού, ώστε να δημιουργήσει το παιδί θετικές εικόνες, σκέψεις και προσδοκίες για το σχολείο του…

  • Επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό εσείς, έτσι ώστε να μπορείτε να τον περιγράψετε στο παιδί σας.
  • Δείξτε εμπιστοσύνη στους παιδαγωγούς, καθώς είναι υπεύθυνοι και ειδικευμένοι άνθρωποι που θα το φροντίζουν και θα μοχθήσουν για την μάθησή του. Η εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο γονιό και τον παιδαγωγό διευκολύνει το έργο του σχολείου.
  • Μιλήστε μαζί του πώς είναι στον παιδικό σταθμό, τις δραστηριότητες, τα διαλείμματα, τα παιχνίδια, με ξεκάθαρες περιγραφές και ουδέτερο τόνο, χωρίς υπερβολές.
  • Αποφύγετε να του πείτε ότι θα πηγαίνει εκεί "μόνο του". Αναφέρετε ότι εκεί είναι δασκάλες και άλλα παιδιά, ότι και άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί και ότι δεν θα είναι μόνο του.
  • Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι μια δασκάλα. «Οι δασκάλες βοηθούν τα παιδιά να παίξουν με όλα τα παιχνίδια, τους δείχνουν κόλπα, τραγούδια και περίεργους χορούς, τα βοηθάνε εάν θέλουν να πάνε τουαλέτα, τους λένε αν χρειαστεί να κάνουν ησυχία ή να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με τα άλλα παιδιά, τα βοηθάει να είναι ευγενικά, τους μαθαίνει να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και άλλα πολλά καινούρια πράγματα!»
  • Μπορείτε επίσης νοητικά να του Δείξετε ένα ημερολόγιο, και μιλήστε για το ποιές μέρες θα πηγαίνετε εσείς στην δουλειά και εκείνο στο παιδικό σταθμό. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμα την αντίληψη του χρόνου. Έτσι θα καταλάβουν ότι δεν θα πηγαίνουν κάθε μέρα στον παιδικό σταθμό και ότι εσείς τις ίδιες μέρες θα πρέπει να πηγαίνετε στην δουλειά σας.
  • Αποφύγετε συναισθηματικές εκφράσεις όπως «θα μου λείψεις»!
  • Είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε μαζί το χώρο του σχολείου προτού ξεκινήσει η φοίτησή του εκεί, ώστε να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια ευχάριστη και σπουδαία για την ανάπτυξη του εμπειρία.
  • Πραγματοποιήστε παρέα μια ευχάριστη προετοιμασία με το να αγοράσουν μια σχολική τσάντα, να ετοιμάσουν μαζί τα πράγματα που θα πάρει μαζί του και να διαλέξτε τα ρούχα που θα φορέσει.

 

 

…η μέρα για το σχολείο έφτασε!!!

  • Τις πρώτες μέρες, οι ώρες που το παιδί μένει στο σταθμό θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά.
  • Εάν το παιδί κλαίει προτού πάει στο σχολείο του, οι γονείς θα πρέπει και πάλι να είστε ψύχραιμοι και να δείξετε αποφασιστικότητα. Ανταποκριθείτε στο κλάμα ως κάτι φυσιολογικό, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας, υπενθυμίστε του ότι θα το πάρετε αργότερα και απομακρυνθείτε σύντομα.
  • Εάν το παιδί εφευρίσκει δικαιολογίες, όπως διάφορους σωματικούς πόνους, προκειμένου να παραμείνει στο σπίτι, καλό είναι να το ακούσετε προσεκτικά, να μετριάσετε την ανησυχία του, αλλά να του πείτε ότι θα πάει στο σχολείο.
  • Μην καθυστερείτε την αναχώρησή σας από τον χώρο του σχολείου, καθώς κάτι τέτοιο συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση αντί να τη διευκολύνει.
  • Στον αποχαιρετισμό δείξτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη, εκδηλώστε του στοργή αλλά και αποφασιστικότητα. Σε αυτά που θα πείτε, είναι ιδιαίτερα επιθυμητό να συμπεριλαμβάνει την λέξη "έκπληξη", την οποία θα έχετε πάρει όταν το ξαναδείτε ή θα είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα.

 

Όταν είστε στο σπίτι, αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε λεπτό με το παιδί σας. Οι ώρες που περνάτε μαζί μετά τη δουλειά και τα Σαββατοκύριακα μπορούν να γίνουν ο ποιοτικός σας χρόνος, ο οποίος θα εξισορροπήσει τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από την απουσία σας και θα μηδενίσει την ανασφάλεια και την ανησυχία τους!

 

Έτσι λοιπόν είναι πολύτιμο να δώσετε χώρο και χρόνο στα παιδί μέσα από μικρούς αποχωρισμούς. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπίσει το άγχος του αποχωρισμού από εσάς, ώστε να αναπτυχθεί και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του, ενώ παράλληλα χτίζετε μαζί του μια σχέση αγάπης, ασφάλειας, ζεστασιάς, εμπιστοσύνης και σταθερότητας και όχι μια σχέση εξάρτησης. Η υπερβολική προστασία, με το να είστε συνέχεια παρόν και να εξυπηρετείτε άμεσα κάθε του ανάγκη, του αφαιρεί τον πειραματισμό με τις δυνατότητές του για αυτοεξυπηρέτηση και αυτενέργεια.


Επιμέλεια

Κιάρα Ελίνα
Ψυχολόγος  / Ψυχοθεραπεύτρια / Ψυχοδραματίστρια