ΕΣΠΑ Σύνδεση Μελών 4Schools

Το άγχος του αποχωρισμού!

Οι πρώτες ημέρες στο σχολείο μπορεί να φανούν δύσκολες για ένα παιδί αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουν όλα τα παιδάκια, άλλα σε μικρότερη ένταση και άλλα σε μεγαλύτερη. Κάποια παιδάκια κλαίνε και άλλα φωνάζουν “Μαμά μη μ’ αφήνεις!”, αλλά η αντίδραση αυτή δεν πρέπει να σας ανησυχεί!
Ο φόβος για το άγνωστο είναι αυτό που τους δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια, καθώς βρίσκονται σε ένα καινούργιο περιβάλλον με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένα και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν.

Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς!

Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, μέσα από τα μάτια της Κας Βάσως Σωτηριάδη:

Τι μπορεί να χωρέσει μέσα της μια αγκαλιά;

-  Το αυθόρμητο χαμόγελο και την πολλή χαρά
-  Στο πόνο και στο δάκρυ θα γίνει η φωλιά
-  Τη ντροπή θα διώξει καθώς την χαϊδεύει απαλά

Messy Play: Ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού, ένα εργαλείο ανάπτυξης

Messy Play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Με τη φυσική περιέργεια και ορμή που τα διακρίνει, εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, και καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο. Αυτό το είδος παιχνιδιού βέβαια δεν είναι κάτι νέο, δεν το ανακαλύψαμε εμείς οι ενήλικοι, είναι ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού των παιδιών, τα οποία πάντα ήθελαν και επιδίωκαν να παίζουν με όλες τους τις αισθήσεις, με τα χώματα, τις λάσπες, τον πηλό, και τόσα άλλα υλικά της φύσης που υπήρχαν απλόχερα γύρω τους.

Το κτίσιμο της αυτοεκτίμησης

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν έχοντας αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Πώς μπορεί να κατακτηθεί αυτό; Είναι κάτι με το οποίο γεννιέται ένα παιδί ή είναι κάτι που χτίζεται;

Υπάρχουν και Super μπαμπάδες!

Δύσκολη δουλειά να είσαι μαμά, αλλά εξίσου δύσκολη να είσαι μπαμπάς... και μάλιστα Super!

Παλιά επικρατούσε η άποψη και πεποίθηση πως ο πατέρας πρέπει να είναι σκληρός, αυστηρός, άλλοτε αυταρχικός και απόμακρος! Η μητέρα αναλάμβανε το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών plus εργατικές δουλειές, ενώ ο πατέρας είχε τον τίτλο του “κουβαλητή” του σπιτιού! Μόλις γυρνούσε “φορτωμένος” από τη δουλειά, έτρωγε και κοιμόταν! Το απόγευμα έβλεπε ειδήσεις και τις ελεύθερες ώρες του πήγαινε στο καφενείο! Υπήρχαν βέβαια, και ελάχιστες εξαιρέσεις!

Ας πούμε αυτή τη λέξη

Υπάρχουν λέξεις τόσο δα μικρές,
στην τάξη εμείς μάθαμε να τις λέμε και ΧΡΥΣΕΣ.
Ψάξε μέσα στο παραμύθι να τις βρεις,
κι όταν δυνατά θελήσεις να τις πεις,
χαμόγελα τριγύρω σου θα δεις!!!

* Κάντε κλικ στο βίντεο που ακολουθεί για να ακούσετε την αφήγηση του παραμυθιού...

Μικροί κηπουροί

Τώρα την άνοιξη μια όμορφη ενασχόληση για μικρούς και μεγάλους είναι η κηπουρική.
Καλλιεργώντας, το παιδί έχει την ικανοποίηση να φροντίσει κάτι δικό του για καιρό και να παρατηρεί από πρώτο χέρι τον κύκλο της φύσης.